Bikkelweekend 2016: zon en sneeuw

tekst/fotografie: Floor ten BrinkMet het Bikkelweekend waren we weer te gast bij Defensie in Havelte. Mooi terrein met dichte bossages en open velden. We hadden ons vorig jaar zo netjes gedragen, dat we nu alle wegen mochten gebruiken. Door de vele regen die in de weken voor het weekend was gevallen, waren sommige wegen bijzonder uitdagend. Zaterdagmiddag waren de sporen al veel dieper dan ’s ochtends en na de regen van zaterdagnacht en de sneeuw van zondag werd het er niet makkelijker op. Gelukkig konden de auto’s die vast kwamen te zitten losgetrokken worden. Het is in alles een Bikkelweekend. BikkelweerDe deelnemers waren in tien groepen ingedeeld, elke groep had de naam van een land en de vlag van dat land. Ieder land zocht een eigen stukje op het modderige terrein om zijn kamp op te zetten. Na de lekkere lunch begon het echte programma.Het weer maakte het een echt Bikkelweekend. Zaterdag was het koud, woei het redelijk en scheen de zon. Na het avondprogramma ging het regenen; de weergoden hadden daar netjes rekening mee gehouden. En zondag… sneeuw! In het witte landschap zagen de proeven er heel anders uit en ware sommige proeven wat zwaarder geworden. Maar nog steeds leuk en uitdagend. 

ProevenDe organisatie had tien proeven uitgezet; vijf voor zaterdag en vijf voor zondag. Met een puzzel kon je van de ene naar de andere proef rijden. Sommige proeven vergden veel van de auto en de bestuurder, andere proeven vooral van de bestuurder en voor een was de auto nauwelijks nodig.De proeven in willekeurige volgorde:

  • drie ‘offroad’-proeven waar een graafmachine in was gezet om kuilen en heuvels te maken 
  • een parcours rijden; dat klinkt simpel, maar heuvel op door een dikke laag modder bleek onmogelijk te kunnen zonder hulp van een ander auto die boven stond
  • een ‘dode auto’ (de motor mocht draaien voor de stuur- en rembekrachtiging, maar mocht niet meerijden) door een parcours slepen
  • ringsteken: in bomen hingen touwen met ringen en een oranje lintje. Met een lange plastic buis moesten de lintjes worden losgetrokken. Best lastig met die flexibele buis
  • ton verplaatsen: met vier auto’s een ton over een parcours verplaatsen. Op de grond waren vier vakken (in elke windrichting een vak) uitgezet en met linten was een parcours gemaakt. Aan de ene kant van het parcours stond de ton en die moest naar de andere kant. Aan de ton zaten vier touwen die aan de achterkant van de auto werden vastgemaakt (aan de voorkant mocht ook, maar dan kreeg je strafpunten), in het midden van het parcours ging een groepslid staan (hij mocht niet praten, alleen maar met zijn handen aanwijzingen geven) en naast de chauffeur ging – buiten de auto – een andere deelnemer staan. Degene naast de auto gaf de aanwijzingen van degene in het midden door aan de chauffeur en die moest een stukje naar voren of naar achteren rijden en zo de ton over het parcours schuiven. Best lastig, maar wel leuk.
  • een greppel oversteken met vijftien mensen, maar ze moeten 30 centimeter van de grond blijven. Een persoon mocht al naar de overkant lopen. Daar zijn een paar oplossingen voor. Een van de oplossingen: een katrol aan een dikke tak hoger in de boom vastmaken, een lier (staalkabel) via dat katrol laten lopen en aan de overkant aan een boom vastmaken. Snatchblok erop met een bandslinger eraan en je hebt een mooi kabelzitje. Met een touw aan het blok kan je het blok heen en weer trekken over de kabel.
  • water vervoeren: water moest over ongeveer 100 meter vervoerd worden in bekertjes op de motorkap of wings van de auto. De weg is een beetje hobbelig, maar met langzaam rijden lukt het meestal om al het water over te brengen.
  • seinen: een groepje moest 18 letters met vlaggen overseinen naar een groepje met een auto. Dat groepje moest de vlaggenseinen overzetten in morse en die met het knipperen van de lampen overseinen naar een groepje verderop. Dat groepje moest van de 18 letters een woord maken.

 AvondprogrammaZaterdag was er na het eten een avondprogramma. Daarvoor had je een reserveband, een emmer en een schep nodig. Eerst moest je met alles een parcours rennen. Best lastig met een reserveband. Daarna moest je met de schep de emmer met zand vullen en met zo veel mogelijk mensen op de band staan, met de volle emmer en de schep boven de schouders. Het programma werd afgesloten met eieren overgooien. De ene helft van de groep stond aan de ene kant van een touw en de andere helft aan de andere kant. Je moest de eieren van de ene kant naar de andere kant gooien. Vervolgens een meter achteruit en dan de eieren teruggooien. Dat werd steeds herhaald tot iedereen een heel eind uit elkaar stond en er geen hele eieren meer over waren.

SmikkelenDe mensen van de catering hadden zich onder de bezielende leiding van Rob en Ellen weer uitgeleefd. Het begon zaterdag al goed met een lunch met soep en een broodje worst. Lekker, maar het avondeten was nog lekkerder: pasta met rode saus en balletjes. Je kon zelf een salade samenstellen uit de vele bakjes met olijven, tomaten, vis, croutons, sla en meer van dat soort lekkere dingen. Keuzestress! Zondagochtend ontbijt met eiergerechten en verschillende soorten vleeswaar, kaas en zoetigheden. De lunch op zondag: taco’s die je kon vullen met ‘gehaktprut’, kaas en andere lekkere dingen. Als je honger hebt gehad tijdens het Bikkelweekend, heb je zelf iets niet goed gedaan. 

De winnaars:

Dank organisatie en cateringmensen voor het mooie weekend met echt Bikkelweer.

Type artikel: 

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Gebruikerslogin