Enorme stijging diefstal Land Rovers

Al enige maanden vinden er diverse diefstallen plaats van Land Rovers. 

Het gaat om de types Freelander, Discovery 4, Range Rover(Vogue), Range Rover Sport en Range Rover Evoque. De voertuigen worden zowel van de openbare weg als van bedrijfsterreinen meegenomen. Tot op heden gaat het om de dieselmodellen, behalve bij de Freelander, zo meldt verzekeraar Bovemij. 

Nadat (dak)ramen zijn vernield, worden de voertuigen gesaboteerd en vervolgens rijdend meegenomen. Zowel gekentekende als nieuwe, ongekentekende, voertuigen worden ontvreemd. In enkele gevallen worden ook kentekenplaten van vergelijkbare voertuigen gestolen; het vermoeden is dat deze kentekenplaten op de ontvreemde voertuigen geplaatst worden. Auto's die zijn voorzien van een voertuigvolgsysteem zijn in de meeste gevallen wel teruggevonden.Verzekeringsmaatschappij Bovermij waarschuwt particulieren en bedrijven voor de opvallende trend. De maatschappij heeft sinds 11 juni negen zaken in behandeling en noemt het opvallend dat autodieven vaak op dezelfde locatie terugkomen waar zij al eerder een auto stalen. De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit erkent de problematiek. Volgens de stichting gaat het om tientallen auto's. Dat is een hoog percentage van het aantal Land Rovers dat in Nederland rondrijdt.

Eén van de gestolen auto’s is teruggevonden in een container in Oost-Polen. "Wat niet wil zeggen dat Polenook de eindbestemming zou zijn";, zegt Hermans. "Het voertuig is slechts daar onderschept." Het klopt dat er ineens opvallend veel van deze auto's worden ontvreemd";, zegt Werner Postma van de stichting."Zeker als je bedenkt dat het totale aantal dat rondrijdt, niet zo groot is, dan is het percentage dat wordt gestolen fors. Het gaat inmiddels om tientallen." Postma denkt dat de auto's worden omgekat en verkocht in binnen- of buitenland. "De dieven zetten er dan een kentekenplaat op van bijvoorbeeld een wrak en verkopen de auto door. Het type voertuig ligt erg goed op de tweedehandsmarkt en dan zie je dat dieven er gretig op zijn. Ook zullen veel gestolen exemplaren worden gesloopt en in onderdelen verkocht. Dan lopen de dieven minder kans om gepakt te worden, want het is lastig te traceren waar die onderdelen vandaan komen. Omdat veel landen inmiddels gegevens uitwisselen over gestolen voertuigen, is het slopen en verkopen van onderdelen een veiliger manier om geld te beuren."(bron: automobielmanagement, telegraaf,spitsnieuws)

Type artikel: 

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Volgende event

Gebruikerslogin