Expedition America: Onverhard dwars door Noord Amerika

StartLand Rover Expedition America is een team van drie Discovery 4 auto's dat de Trans-Amerika Trail zal aanpakken - een off-road avontuur vanaf Asheville, North Carolina waarvan geen deel is gescout of vooraf gepland. Een route van meer dan 5.000 mijl in een maand, door tien staten en door verschillende klimaten en terrein. Deze crew reist in de voetsporen van de Amerikaanse pioniers over de Trans-America Trail.

Het begin is de Land Rover Experience Rijschool in het Biltmore Estate, en volgt een route afgeleid van de Trans-Amerika Trail, een off-road motor trail gemaakt door Sam Correro. Het team zal een route volgen door de bergen in Colorado, twee bergketens in Utah, met de meest uitdagende gebieden in Nevada, en een bergketen in Oregon. De route is samengesteld uit voornamelijk zand- en grindwegen met enkele korte verbindingen over verharde wegen. Dit komt het meest voor aan de oostkust en er zijn ook een aantal secties in Colorado waar bestrating zal worden aangetroffen.Het team zal worden geconfronteerd met wilde en onbewoonde gebieden en zullen ook tegelijkertijd verhalen vanuit de landelijke en stedelijke 'lifestyle' verkennen - die allemaal gedocumonteerd zullen worden voor de liefhebbers. Updates worden vastgelegd en viraal gedeeld op video, fotografie, blog updates, en andere social media. Degenen met een waardering voor off-road avontuur, adembenemende landschappen, historische monumenten, of dynamische voertuigen in het natuur, zullen dit zeker niet willen missen. Tom Collins leidt deze expeditie, al lange tijd off-road liefhebber en vertrouwde Land Rover gids met zijn bijdrage aan de vele Land Rover programma's. Het meest opvallend is dat Collins deel nam aan de 1987 Camel Trophy als lid van de Amerikaanse team en bleef tot in de jaren '90 Amerikaanse teammanager van het befaamde internationale competitie. Update 1De poging door drie Land Rovers om een van de weinige overgebleven ongerepte epische automobiele avonturen van de wereld te berijden kende een succesvolle start.

Tegen de tijd dat Land Rover Expedition Amerika de Pacifische kust in North Bend, Oregon bereikt, eind augustus, zal het 10 staten, 4 tijdzones en 2 grote bergketens hebben gekruisd, allemaal over een web van onderling-verbonden onverharde wegen, oftewel de Trans-America Trail [TAT] genoemd. Het startpunt was de Smoky Mountains op vrijdagmiddag, wanneer de LR4s uit de Land Rover Experience center in The Biltmore in Asheville North Carolina reden, de meest oostelijke deel van de Verenigde Staten waar een onverharde weg kon worden gevonden. "Het is een geweldige plek om te beginnen - rechtstreeks van de Land Rover rijschool op een opeenvolging van verbazingwekkende bergpaden," zei expeditieleider, Tom Collins. De expeditie wordt uitgevoerd door drie standaard Discovery 4's, uitgerust met de fabrieks-gemonteerde lieren en dakdragers voor de marathon 13 uur per dag. Elke auto wordt bemand door drie coureurs en navigatoren. Met laaghangende bewolking, werden de tracks in Noord-Carolina snel vervangen door het oosten van Tennessee. Buiten Tellico, TN - het startpunt voor motorrijders voor de Trans-America Trail - veranderden zware regens de boswegen in beken en tevens de beken in snelstromende stromingen.  LREA (Land Rover Expedition America) maakt alleen gebruik van gevestigde tracks en paden. 

Motorrijders verzamelden in Tellico, zeer enthousiast om de LREA bemanning te ontmoeten. Er is, tot nu toe, geen verslag van voertuigen die met succes de overtocht naar Oregon hebben gemaakt. Sam Correro van Corinth, MS, heeft de onderzoek gedaan naar de TAT en hij zal aansluiten bij de Land Rover Expedition Amerika wanneer ze door zijn geboortestad komen later deze week. Een netwerk van onverharde paden vinden en proberen zo'n trans-continentale reis te maken in de 21e eeuw is opmerkelijk op zich. Daarbij zal de voortgang van de reis steeds moeilijker worden. "In Tennessee zijn de TAT paden nu al steeds vaker verhard", aldus Collins. "Wie weet hoe lang het zal duren voordat andere landen hetzelfde doen met hun onverharde wegen. Dit is een expeditie met een krimpende omgeving als zijn uitdager."  

De vermoeiende, lange en uitdagende dagen betekenen dat de bemanningen een eigen tempo moeten aanhouden en niet te snel van start moeten gaan. Chauffeurs rouleren regelmatig plichten en dragen noodvoorraden en satellietcommunicatie. Zelfs in de meest geavanceerde landen ter wereld, is dit een echte wereld-avontuur.Mississippi, Arkansas en Oklahoma zijn de bestemmingen voor Week 2 van de Land Rover Expedition Amerika. De route loopt langs Clarksdale, de thuisbasis van de Blues, en over de Mississippi. Vanuit het Zuiden zal het avontuur de Mid West betreden en de eindeloze horizonen van de vlakten. De route over Oklahoma volgt de zuidelijke grens van Kansas voor mijl na mijl. "Als het nu al niet duidelijk is, zal de volgende week de enorme enormiteit van deze onderneming laten zien," voegde Collins toe, "De VS is een grote plek, nooit meer dan als je oversteekt op onverhard." Update 2In 1983 begon Sam Correro, een Mississippi apotheker met een passie voor off-road motorfietsen, met het in kaart brengen van een route over de VS met alleen onverharde wegen. Drie decennia later, is zijn erfenis aan de 'wereld van avontuur' een 5000-mijl Trans America Trail, een netwerk van paden door heel Amerika. "Ik bleef maar richting het westen gaan, door het vinden van 'outback' wegen die gekoppeld waren aan andere outback wegen. Ik kwam in Oklahoma aan en dan Colorado vanuit mijn huis in Mississippi. Op dat moment dacht ik misschien dat ik de Stille Oceaan kon bereiken," vertelde Correro, langs de kant van een bergweg in de buurt Oark in Arkansas. Deze week, is Correro de ere-leider van Land Rover Expedition Amerika geweest. Op zijn trouwe off-road motor, heeft hij het konvooi van Discovery 4's op zijn favoriete deel van het parcours ten oosten van de Rockies geleid - van de Mississippi naar de grens van Oklahoma. 

Expeditieleider Collins verwelkomd Correro bij het team als ze voorbij Sam's geboorteplaats van Corinth, Missouri rijden. "Land Rover Expedition Amerika kon niet gebeuren zonder Sam en zijn dertig jaar van onderzoek. Het is een eer om hem bij ons te hebben voor een paar dagen", zei Collins.  

Met Correro aan de leiding, doorskruisd de groep Mississippi, op schilderachtige landwegen, op weg naar de Mississippi-delta stadje Clarksdale, een historisch belangrijke plaats in de ontwikkeling van de bluesmuziek. Clarksdale's Ground Zero Blues Bar is deels in handen van acteur Morgan Freeman, die een aantal van de Land Rover Expedition Amerika team begroet als ze door het stadje rijden. Ze ontmoetten ook blues muzikant James 'Super Chikan' Johnson. Hij maakt zijn eigen gitaren uit benzine blikjes net zoals die wordt gebruikt door LREA. "Als je me eentje geeft, zal ik je een gitaar maken op tijd voor het einde van de reis," bood hij aan. Rijdend achter Correro, stak de expeditie de machtige Mississippi rivier over in 38-graden hitte en onderdrukkende vochtigheid in Arkansas bij Helena. Dit was het meest zuidelijke punt van de reis, net een uur ten noorden van de Golf van Mexico. 

Binnen een dag, beklimt de expeditie steile krappe haarspeldbochten omhoog naar de 1000 meter hoge Ozark Mountains. Net als bij de Smoky Mountains, waar het evenement begon, zijn de uitdagende bergwegen het ontwikkelgrond voor enkele van Amerika's vroegere coureurs. Hun vaardigheden werden vaak aangescherpt tijdens het ontlopen van de autoriteiten tijdens de Drooglegging. Elke dag is een vroege start voor de expeditie om koers te houden voor een 30-daagse oversteek van Amerika. De enige andere wezens die ook zo vroeg wakker zijn, zijn de lokale fauna. Herten, coyotes, schildpadden zijn tot nu toe gespot. Gekweekte Bison zijn ook waargenomen langs het parcours. De laatste paar mijlen samen met Sam Correro werd besteed om verraderlijke verzakkingen te bedwingen naar Alma, Arkansas. Hij balanseert als een koorddanser bij het afrijden van de geulen. Erachter, met gebruik van het Terrain Response-systeem van de Discovery, reden de vierwielers door diepe sporen tot aan rotsen en onder omgevallen bomen. "Dat was een voorproefje van wat gaat komen," zei Correro met een glimlach terwijl hij zwaaide om afscheid te nemen. "Gewoon afwachten ..." Update 3Na twee weken, 2000 mijl, twee tijdzones en acht staten, heeft Land Rover Expedition Amerika het middelpunt in de buurt van Colorado Springs, Colorado bereikt. De maand-lange marathon-kruising van Amerika over onverharde wegen, sporen en paden is onlangs door de enorme uitgestrektheid van de Great Plains gereden met weggetjes in afgelegen delen van Noord Oklahoma, zuidelijk Kansas en het verre noordoosten van Nieuw-Mexico. 

Het konvooi stak de beroemde Santa Fe Trail over in Colorado en de eindeloze vlaktes eindigden abrupt bij de oostelijke 'muur' van de Rocky Mountains. Pike's Peak doemde in de verte als een baken voor de expeditie. Na een rustdag in Colorado Springs, heeft de Land Rover Expedition Team America vier dagen gespendeerd met het beklimmen van afgelegen bergpassen in de omgeving. Deze passen zijn normaliter sneeuw-vrij in augustus, maar door recente stormen was het potentieel voor sneeuw op grote hoogte aanwezig. Het team werd verwelkomd op een 'cowboy fair' waar de lokale bevolking van zijn oude tractoren liet zien en, in ruil daarvoor, de modder-aangekoekte Land Rovers kritisch bestudeerde. In Kansas, kregen de leden van de Land Rover team een cursus in het ambacht van het wijnmakerij in de uitdagende klimatologische omstandigheden op de Great Plains. 

Extreme weersomstandigheden volgt het team al sinds Mississippi. Temperaturen tot 40 graden, ondergelopen wegen, tornado waarschuwingen en dramatische onweersbuien hebben de bemanning uitgedaagd vanaf dageraad tot zonsondergang. De auto's zijn fabriek-specificatie Discovery 4's. De enige apparatuur toegevoegd aan de voertuigen was een (af fabriek) lier kit, een imperiaal en een stuurstang beschermer. Op de vraag waarom de auto's niet uitvoerig werden aangepast voor deze reis, gaf Land Rover Expedition Leader Tom Collins aan: "Door dit te doen in standaard voertuigen is belangrijk omdat het duidelijk het vermogen van de LR4 toont. Iedereen kan zo'n auto kopen bij de plaatselijke dealer." 

Een van de hoogtepunten van Oklahoma en Kansas was het oversteken van Route 66 ten noordoosten van Tulsa bij White Oak, Oklahoma. De legendarische weg loopt over 2400 mijl van Illinois naar Californië en was de route westwaarts voor ontelbare dromen. De Trans-Amerika Trail, waarover de Land Rover Expedition reist, is twee keer de lengte van Route 66. In veel opzichten is deze route dichter bij de ervaring van de Pioniers in hun huifkarren in de 19e eeuw, terwijl Route 66 de migratie naar het westen in de 20e eeuw omvatte. De week hierna brengt 12.000-voet beklimmingen van de Rocky Mountains. Land Rover Expedition Amerika zal dan door Utah kruisen, met een week van woestijn rijden door Nevada. Het gevarieerde klimaat en terrein van Oregon zal het laatste deel zijn voordat we aan de Pacifische kust belanden. Update 4

De expeditie nam een paar dagen de tijd om de Rocky Mountains over te steken, de grootste fysieke barrière van de expeditie. In Colorado begonnen ze in het stadje Trinidad, op de grens van New Mexico, waar een 'weg' dan naar het noordwesten liep via Lake City en Telluride, met behulp van enkele van de passen die de 'pioniers' en postkoetsen gebruikten in het verleden. "De pioniers legden ongeveer 10 mijl per dag af op de wegen zoals jullie gebruiken," zegt Dave Shaw. 

Dave rijdt in een door-paarden-getrokken koets in het oude goud mijnstadje Silverton, CO. Vergeleken met de koetsen legt LREA gemiddeld 200 mijl per dag af. Boven op Black Bear Pass, op 12.000 voet, boven Telluride, Colorado, daalt het pad af naar een stad langs een steile rotswand. De gladde rots en leisteen ondergrond is gevaarlijk en vereist uiterste voorzichtigheid. Langzaam maar zeker leidt expeditieleider en Colorado ingezetene Tom Collins het team veilig naar Telluride. "Te snel door deze sectie en je kan er spijt van krijgen, "zei Tom na de succesvolle oversteek van de Rockies. "We doen dit in augustus omdat in elke andere maand de passen door de sneeuw kunnen worden geblokkeerd. Zelfs op Black Bear hadden we wat sneeuw vlagen." 

De expeditie vervolgt zijn weg naar Utah. Het pad loopt soms een paar honderd meter van de Interstate 70. De Interstate is zo dichtbij dat je het geraas van vrachtwagens en auto's kunt horen. Een van de uitdagende delen van de 5000-mijl Trans-Amerika Trail is een zandweg dat een weg baant door  enorme rotsblokken. Het uitdagende parcours gaat door Black Dragon Canyon met vlijmscherpe rotsen, ratelslangen en het risico van plotselinge overstromingen. Het compleet tegenovergestelde van de Interstate snelweg. Elk Discovery 4 rijd stapvoets door deze hindernisbaan, gadegeslagen door 1000-jaar-oude grotschilderingen onder de rand van een canyon muur. Met de luchtvering in hoogste stand en het Terrain Response-modus ingeschakeld naar Rock Crawl, doorkruisen de bemanningen 14 uur lang het landschap van Utah. Verder wacht nog de hitte van de Nevada woestijn in het volgende segment van hun westwaartse reis van North Carolina naar Oregon.  Update 5

Timing is alles in een expeditie. Slechts twee uur nadat Land Rover Expedition Amerika de staat  Utah verliet, werd het pad weggespoeld door een overstroming van bijna twee meter diepte en een snelheid van meer dan 20 mijl per uur - het product van een intense storm de buurt van van Salina, UT."Dat zou onmogelijk zijn geweest om over te steken en we zouden minstens een dag verloren hebben, misschien meer, om het uit te wachten," zei Collins na het zien van beelden van de overstromingen, gemaakt door twee Nevada motorrijders die de Trans-America Trail rijden, een route langs het pad dat LREA volgt. 

De expeditie is nu in Nevada en zal een klein stukje van de noord-oostelijke hoek van Californië mee pakken alvorens Oregon te benaderen, het laatste provincie-staat van de maand-lange odyssee. De route loopt dicht bij de Black Rock Desert locatie waar de eerste supersonische Land Speed ​​Record werd gevestigd door een Brits team in 1997. 

De paden zijn gehuld in een tapijt van witte stof, zoals talkpoeder. Regelmatig schoonmaken van luchtfilters van de auto is een belangrijk onderdeel van het ritueel om de voertuigen op maximale efficiëntie te houden. Het is een harde, maar mooie landschap om de voertuigen en de bemanning te testen. In het struikgewas, onder een hete zon en temperatuur van 40 graden, schuilen ratelslangen en woestijn-vogelspinnen. In de jaren 1800 stroomden goudzoekers hierheen om hun fortuin te maken. In Eureka, Nevada, vijf uur ten noorden van Las Vegas, bracht de hausse van de jaren 1800 een bevolking van 10.000 man en weelderige luxe: zoals een operahuis, dat er nog steeds trots staat. Het is wel gerenoveerd maar in deze operahuis hoor je niet vaak meer de klanken van de aria's. De huidige bevolking van de stad telt slechts 600, maar om het Land Rover Expedition te vieren bracht Land Rover operazangeres Nicolette, vanuit Los Angeles, naar het stadje om een intiem concert te geven. "Ik heb al eens gezongen in Carnegie Hall in New York, maar dit moet de meest unieke locatie zijn waar ik heb gezongen, 'zei ze na haar voorstelling. Het konvooi zal verder door de afgelegen delen van zuidoosten Oregon rijden en dan uitkomen op de Stille Oceaan in de buurt van North Bend, OR over een dag of drie.Finish

Op woensdag 21 augustus bereikt de negen-leden van het Land Rover Expedition Amerika team met succes de Stille Oceaan in Port Orford, Oregon na meer dan 4.000-mijl en 27 dagen onverhard door de VS. Land Rover is van mening dat dit de meest complete trans-continentale, onverharde doorkruising mogelijk is in Amerika, van North Carolina naar Oregon. Deze ongelooflijke avonturenparcours was gebaseerd op het Trans-Amerika Trail, het geesteskind van Mississippi avontuurlijke motorrijder Sam Correro. Meer dan 85% van de rit was over onverharde paden, boswegen, boerderij wegen, en andere bestaande onverharde wegen die deel uitmaken van het Trans-America Trail. 

Expeditieleider Tom Collins (TC) gebruikte de kaarten van Correro en de Land Rover navigatiesysteem om de expeditie te begeleiden door de duizenden bochten. Tom Collins belde de 'architect van het parcours' vanaf de finish punt op de kust van Oregon, en Correro was dolblij met het nieuws van de veilige en succesvolle aankomst van de expeditie in Oregon. Geen andere productie-SUV of personenauto heeft ooit de volledige reis voltooid. "Het is gewoon ongelooflijk dat de 30-jaar-lange onderzoek van Sam en de duizenden mijlen die hij heeft afgereisd ons in staat heeft gesteld ​​om deze reis te doen," zei Collins. "Ik hoop dat onze reis benadrukt wat een geweldige werk hij gedaan heeft en brengt het ook de Trans-Amerika Trail naar een nieuw publiek." 

Eerder, ontsnapte de expeditie ternauwernood aan overstromingen in New Mexico en Utah. In Oregon, kwam de grootste uitdaging in de laatste 48 uur van de expeditie. Bosbranden in Oregon dwong de sluiting van vele bospaden en Collins moest proberen alternatieve onverharde paden door Oregon in kaart te brengen, wat resulteerde in een halve dag omrijden. "Wij bedanken de brandweer in Oregon, die gedetailleerde adviezen deelde over hoe om veilig te rijden rond het vuur zone. Zonder hun hulp zouden we niet in staat zijn geweest om ons doel binnen deze tijdsbestek te bereiken", zei Collins. "De aanblik van de oceaan is iets waarover het team tijdens de reis heeft gedroomd. Na weken van stof, vlaktes, bergen en woestijn, is de Stille Oceaan is een geweldig gezicht." "De Discovery's zijn fantastisch. Ze zijn standaard, met slechts dealer-gemonteerde lieren en dakdragers. We hadden geen mechanische problemen en de enige reparaties die nodig waren zijn een paar lekke banden."  Land Rover lanceerde deze expeditie om de avonturen binnen de Verenigde Staten te verkennen. De Trans-Amerika Trail is een uitdaging die iedereen kan nastreven, en Land Rover is trots om de eerste productie-auto te zijn om het hele parcours af te leggen. 

Type artikel: 

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Volgende event

Gebruikerslogin