Freules in de modder

Ruim 100 dames, verdeeld over 42 auto’s, verzamelen zich op zaterdag 16 mei op het terrein van Land Rover Experience in Kerdriel voor de Ladies Day. We worden in twee grote groepen verdeeld. De ochtendgroep gaat ’s ochtends terreinrijden en de middaggroep ’s middags. Een simpele en handige indeling.

Land van Maas en Waal: De rit leidt ons door de Bommelerwaard, het ‘Land van Maas en Waal’. We rijden over de dijk langs de Waal tot Gameren. Daarna gaan we ‘het binnenland’ in. Vergezichten over weilanden en akkers wisselen elkaar af. Het valt op dat er heel veel kassen, maar ook veel biologische bedrijven in dit gebied zijn. Bij Well gaan de dijk langs de Maas op en rijden naar Kerkdriel. We komen onderweg door allemaal leuke plaatsjes met mooie kerken, watertorens en huizen. Zaltbommel heeft een stadskasteel met rood-witte luiken en torentjes op de hoeken. Je kunt je indenken dat er in een toren een mooie prinses met lang blond haar zit te zwijmelen over een knappe prins op een wit paard.Ammerzoden heeft een mooi kasteel buiten het dorp met een oprijlaan en een ophaalbrug.

De Bommelerwaard is erg mooi, zeker nu er in de bermen fluitenkruid, boterbloemen, smeerwortel en heel veel meer planten bloeien. Mooie boerderijen en tuinen ook; zeker iets om op een droge dag terug te komen.

Modder: De groep die terrein gaat rijden, wordt onderverdeeld zodat elk groepje vier tot zes auto’s heeft en een begeleider van Land Rover Experience (LRE) en van de LRCH. Het terrein is een bosgebied naast een vogelreservaat. De ondergrond is klei en soms een beetje glad vanwege de regen die tot halverwege de middag valt.

De auto’s gaan in de lage gearing en we rijden in colonne achter elkaar aan: de begeleiders in een 130 voorop en iemand met een lier achteraan. Voor een scherpe bocht stoppen we en stappen uit. De instructeur legt uit hoe we de bocht moeten nemen en wie wat moet doen. De bijrijder loopt voor de auto uit en geeft met handgebaren aan wat de bestuurder moet doen: links, rechts, rechtdoor, wielen recht, stoppen.

We rijden allemaal, op aanwijzingen van de bijrijder, keurig rechtdoor langs de boom, achteruit met de achterkant naar links, draaien voor de boom naar rechts en rijden netjes links langs de modderpoel. Dan over een hobbeltje de volgende bocht naar rechts en naar links een bruggetje bestaande uit twee losse leggers over. De instructeur is trots op ons (terecht) en we gaan naar de volgende uitdaging: en steile helling naar beneden.

De instructeur geeft bij elke uitdaging aan wat we moeten doen en hoe. Bij de helling krijgen we uitleg over de diff-lock; die moet helling af en op aan. De hele groep komt veilig beneden en we gaan door het bos naar uitdaging nummer drie: een heuveltje met kruislings diepe kuilen en een boom die een beetje schuin over het pad hangt, daarna een scherpe bocht en voorzichtig langs een modderpoel; op de hoge sporen blijven. Gevolgd door weer een steil heuveltje (diff-lock aan) en weer kruislings diepe kuilen; oppassen dus dat je niet cross-axle komt te staan. De bijrijders geven allemaal goede aanwijzingen en de bestuurders volgen die allemaal goed op, want iedereen gaat keurig netjes zonder problemen langs de kuilen, over de hoge sporen en weer langs de kuilen.

Hierna volgt een stukje schuine helling; een verkanting van ongeveer 15 tot 20 graden naar rechts; geen probleem. We rijden het terrein uit voor de steile helling die we eerst af zijn gegaan op te rijden.

We hebben nog tijd over en de instructeur stelt voor om nog een stukje in het terrein te rijden. Iedereen is voor, dus we rijden een route waar we nog niet zijn geweest. We rijden over een pad dat is al een tijdje niet meer in gebruik en dus niet heel erg toegankelijk is. Geen probleem; als er vijf Land Rovers hebben gereden, is het pad weer open.

Voor veel freules is het de eerste keer dat ze zelf terreinrijden en ze vinden het allemaal leuk. Volgende keer als er een off-roaddag is, worden er waarschijnlijk wat mannen van de bestuurdersstoel verdreven en nemen de dames plaats achter het stuur. Mannen: vertrouw gerust je dierbaarste bezit (de Land Rover) aan je dierbaarste persoon (je vrouw/vriendin) toe; ze kunnen prima met elkaar over weg.

Dank mensen van de Land Rover Experience, All-roadcommissie en Trial voor een leuke dag!Voor nog meer napret kun je kijken naar het fotoverslag van Ellen Quak: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.835185569868713.1073741838.812...Verslag: Floor ten Brink, foto's: Floor ten Brink en Frederike Magez

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Gebruikerslogin