Meest excentrieke Defender ooit?

Met een hoorn dat uit z'n motorkap steekt en een tong hangend vanuit de grille, heeft de Land Rover Defender een enigzins radicale transformatie ondergaan voor zijn 65ste verjaardag. Voeg glas-in-lood ramen en bronzen deurpanelen eraan toe en je bent er al snel achter wie voor zo'n opvallende verschijning verantwoordelijk is: Studio Job

De Antwerpse praktijk heeft altijd een subversieve benadering met betrekking tot design. Met het maken van meubels en objecten voor o.a. Moooi, Bisazza en Carpenters Workshop Gallery, brengt het een geestige, zeer decoratieve gevoeligheid voor industrieel ontwerp en 'limited-edition' werken, en probeert om vakmanschap vergezeld door stijlvolle ornamenten naar z'n uiterste vorm van expressie te dwingen. Dat maakt de studio een merkwaardige keuze voor Jaguar Land Rover voor het creëren van een jubileum editie van de Defender. Maar Land Rover is al veel langer bezig met artistieke samenwerkingen. De Defender is in de afgelopen jaren in handen van ontwerper Piet Boon geweest en modemerk G Star Raw. Maar deze nieuwste, aanzienlijk meer gedurfde project, werd geboren uit de persoonlijke interesse van Marc Bienemann, Managing Director van Jaguar Land Rover BeNeLux. 'Ik ken Studio Job al voor een lange tijd", zegt hij. 'Ik heb altijd de manier bewonderd waarop ze objecten een aparte wending geven en daarop edele materialen toevoegen. En ik wilde dat het op de 65e verjaardag iets zeer unieks zou worden " 

En iets 'zeer unieks' heeft hij zeker gekregen. Terwijl we bij eerdere samenwerkingen subtiele veranderingen aan bekleding en styling van het exterieur hebben gezien, heeft Studio Job letterlijk een 2012 Defender 90 Soft Top uit elkaar getrokken en opnieuw opgebouwd. Volgens Job Smeets, hoofd van het studio samen met Nynke Tynagel: 'We wilden niet dat dit een eenvoudige styling taak zou worden - voor zoiets zijn er betere mensen dan ons.' Bij het proces van het samenvoegen van de industriële werk-en beeldhouwkunst, is geen detail over het hoofd gezien. Koplampen zijn van polychroom hand-geblazen glas, de versnellingspook wordt in brons gegoten, deurklinken gemaakt van handgeschilderde keramiek, en de zetels zijn bekleed met stof waarop auto onderdelen en Afrikaanse beelden voorkomen. 

'Denkbeeldig is deze auto de parade wagen van een Afrikaans stamhoofd', zegt Smeets. 'Het is een karikatuur van een status symbool.' Dit zou de rubberen spatlappen, en vlaggen, met reliëfs van Afrikaanse landen verklaren, alsook tribale maskers die de voorruit sieren. 'De auto drijft ook een beetje de spot met de 'Pimp My Ride' programma's die je ziet op tv,' voegt hij eraan toe. De sculptuur 'Art Defender' is eigenlijk niet de eerste samenwerking met Studio Job. Eerder dit jaar werd een opdracht uitgevoerd voor een collectie van miniatuur bronzen modellen geïnspireerd door de Land Rover Evoque. Deze werden overhandigd aan klanten die overgingen aan de aankoop van een auto. 'Dat project was een voorproefje van wat wij kunnen bieden, terwijl de 'Art Defender' een echte Studio Job stuk is', zegt Smeets. 'Het gaat tot aan de grens van wat een merk zal toestaan om een kunstenaar te laten doen.' Gelukkig was Jaguar Land Rover opvallend open en ruimdenkend. Volgens Bienemann: 'We wilden geen voorwaarden stellen omdat wij een impressie van de auto wilden vanuit het oogpunt van een kunstenaar. Wat we nu hebben is een nieuw icoon dat direct herkenbaar is als een stuk van Studio Job, maar toch duidelijk een Defender. ' Jaguar Land Rover heeft echter een voorwaarde gesteld: dat de auto 'berijdbaar' zou moeten zijn. Maar zelfs dit was een begrip dat Studio Job behoorlijk ruim heeft genomen. Het zou weliswaar mogelijk moeten zijn om de 'Art Defender' te kunnen verplaatsen, maar met ramen met glas-in-lood, en wielen verfraaid met beeldhouwkunst zou het navigeren van modderige bospaden een behoorlijke uitdaging maken. Maar dan is functionaliteit nooit een grote zorg geweest voor deze meest excentrieke design studio... (bron: wallpaper.com, foto's: Rahi Rezvani, Sylvie Zijlmans)

Type artikel: 

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Volgende event

Gebruikerslogin