Record omzet in zicht voor JLR

Volgens de cijfers en voorspellingen stevend Jaguar Land Rover af op een brutto winst van £ 2.75 miljard, rond april volgend jaar. Als gevolg daarvan kan het bedrijf de meest succesvolle Britse auto fabrikant ooit worden. 

Één jaar na het afsluiten van een privé bank-lening van £ 500miljoen in 2009 haalde JLR een omzet van £ 6,5 miljard. Eind (boekjaar)  april 2013 is £15.78 miljard omgezet, een stijging van 140 procent. Brutto winst in de onmiddellijke nasleep van de kredietcrisis was £ 349miljoen, indrukwekkend gezien de marktomstandigheden. Eind april 2013 sprong dit naar £ 2,4 miljard, en de verwachting is rond £ 2.75bn in april volgend jaar. 

JLR investeert op dit moment veel meer dan de jaarlijkse winst, vooral om het productlijn uit te breiden en de bouw van alle modellen terug te brengen naar drie platforms. De meeste modellen zullen worden aangedreven door een nieuwe vier-cilinder motoren gamma. Ook is er de investering in een joint-venture fabriek in China . In april had JLR een netto winst van ongeveer £ 1,2 miljard, maar spendeert nu, en volgend jaar £ 5 miljard op investeringen in nieuwe producten en nieuwe fabrieken . Deze forse inverstering zal helpen om de nieuwe vijf-modellen tellende 'Discovery' familie te ontwikkelen- die ook de Freelander vervangt; de nieuwe vier - cilinder motor fabriek in Wolverhampton financieren en een nieuwe aluminium platform van Jaguar en zijn nieuwe compacte sedan en SUV. 

Daarbij verwacht JLR dat kosten naar beneden worden gedreven. De grote Range Rover en de Discovery 5 modelreeks zal op hetzelfde platform van aluminium worden gebouwd en de Evoque en toekomstige 'baby' Disco's op hetzelfde stalen platform. Besparingen komen ook als JLR overschakelt naar eigen 'Hotfire' benzine-en dieselmotoren, in plaats van het buitendeurs aanschaf van rivaliserende autofabrikanten, zoals nu gebeurt, bijvoorbeeld van Ford. 

Op basis van de huidige trends, zou JLR 750.000 auto's kunnen bouwen op de middellange termijn, een forse stijging ten opzichte van haar wereldwijde verkoopcijfers van 357.773 vorig jaar. De verwachting is dat de compacte Jaguar sedan en SUV 150.000 eenheden zou moeten toevoegen rond 2017, en Land Rover voorspelt dat de nieuwe 'baby' Discovery's de Freelander verkopen zal overtreffen. Een grote make-over voor de Jaguar XF (die de nieuwe Hotfire motoren zullen krijgen ) zal Jaguar 's aanwezigheid in een van de meest winstgevende segmenten van de industrie stimulans geven. (bron: Autocar)

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Gebruikerslogin