Off road in Overloon

 [tekst/fotografie: Floor ten Brink]Zondag 18 oktober kwamen er ongeveer 150 Land Rovers naar het (voor ons) nieuwe terrein van de motorsportvereniging in Overloon. In een mooi bos ligt een prachtig terrein met heuvels, kuilen, bomen, zand, water en modder. De organisatie had weer leuke routes uitgezet waar iedereen wel mee uit de voeten kon. De conclusie aan het eind van de dag: prachtig terrein; mogen we volgend jaar weer komen spelen?

Omgeving, grond en terreinDe grond was ideaal: een stevige ondergrond met daarop een laag zand, modder of water. De waterplassen waren deze keer niet heel diep; het water was niet hoger dan de onderkant van de deuren. Natuurlijk reden mensen soms de auto vast op stukken waar wat meer modder lag dan op het ernaast gelegen pad, maar het was heel goed mogelijk om gewoon rond te rijden. Zeker de blauwe routes bleven gewoon blauw. Sommige rode routes waren aan het eind van de dag wat donkerrood, maar dan kan je je lier weer even gebruiken. De zwarte routes waren natuurlijk uitdagend en werden dat steeds meer naarmate de dag vorderde. Het terrein zelf was afwisselend: vlakke stukken, heuvels, dalen, soms steil, soms minder steil, voor ieder wat wils. Op een wat steilere heuvel had een Discovery 3 op straatbanden iets meer moeite om boven te komen, maar uiteindelijk lukte het, onder gejuich van omstanders. De bestuurder had een grote grijns op zijn gezicht; op naar de volgende uitdaging.

Grote molshopenOp twee plaatsen had de organisatie iemand met een graafmachine aan het werk gezet. Aan het begin van het terrein, waar iedereen die even kwam kijken goed zicht op had, waren heuvels gemaakt waar de meeste auto’s met voorzichtig rijden en goede stuurmanskunst wel probleemloos overheen kon. Aan het eind van het terrein had de man met de graafmachine zich wat meer uitgeleefd. Een mooie zandvlakte was omgetoverd tot een terreintje met korte, steile heuvels en kuilen. Het vergde veel stuurmanskunst om rond te komen en waarschijnlijk heeft iedereen die er gereden heeft, wel een keer (bijna) vastgezeten. Er was hier duidelijk sprake van ‘met de auto in het zand spelen’. En dat is altijd leuk…

PubliekHet leuke van motorsportterreinen is, dat er altijd publiek ‘langs de lijn’ staat. Mensen uit de omgeving gaan op zondag even naar het terrein om te kijken of er iets leuks te beleven is. Een vader met een zoon (ongeveer 10 jaar) kwam vragen of ze een rondje mee mochten rijden. Natuurlijk mag dat. Helemaal geweldig was het toen de bestuurder van die gastauto een andere auto uit de modder lierde. Dat jongetje heeft op school spannende verhalen te vertellen. Een ouder echtpaar zou ‘even komen kijken of er iets te doen was’; uiteindelijk zijn ze de hele middag gebleven, want het was ‘zo leuk om te zien en de sfeer is zo gezellig.’ Ook namens het publiek: dank weer voor de organisatie, het vinden van een mooi terrein en het mooie weer. Ondanks dat de diepte van de modderpoelen en de waterplassen meeviel, moest er aan het eind vaak nog wel wat aan de auto gepoetst worden (lampen, kentekenplaten en ruiten schoonmaken) om de auto weer ‘street legal’ te maken.

Type artikel: 

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Gebruikerslogin