Silk Trail - Update 5

De leden van de Silk Trail 2013 zijn wel degelijk pioniers door als eerste een bergachtige route over noord-west China te betreden met een buitenlands (geregistreerde) voertuig. Ze hebben met succes de Xinjiang - Tibet snelweg overgestoken, gedurende vijf opeenvolgende dagen en nachten op 4000 tot 5 500 meter hoogte.

 

Tijdens de zwaarste etappe tot nu toe heeft de expeditie een gebied doorkruist dat zeer weinig westerlingen hebben gezien. Een gebied dat wordt bewaakt door het leger, dicht bij internationale grenzen op hoogten dat door artsen en bergbeklimmers geclassificeerd wordt als 'Hoog', 'Zeer Hoog' en 'Extreem Hoog'. Voordat ze aan de grens van China kwamen bracht de expeditie hun laatste nacht in het schilderachtig-mooie Kirgizië door in een 'yurt' kamp naast Tash Rabat - een gemetselde kampement dat stamt uit de 15e eeuw en ooit beschutting bood aan handelaren op de Zijderoute. De volgende dag bereikt de expeditie Kashgar, een van China's meest westelijke en meest afgelegen steden, dat in de Romeinse tijdperk het kruispunt was tussen de twee routes naar het noorden en het zuiden. Het zijn deze hoge bergen die de drie Range Rover Hybrid prototypes moeten bedwingen. Vijf dagen lang koersen ze naar het zuiden-oosten van Kashgar naar Zhangmu op de grens van China en Nepal. De wegen klimmen en dalen herhaaldelijk tussen 3.500 en 5.400 meter. Op zeeniveau bevat de lucht 21 procent zuurstof, maar op 5.000 meter  hoogte bedraagt dit maar 10 procent. Het hele team voelde de effecten van hoogte, en extra zuurstof werd af en toe toegediend.  De prestaties van de Range Rover Hybrids werd veel minder beïnvloed door de ijle lucht. Met een hoge koppel dankzij beide elektrische- en dieselmotoren reageren de auto's alleen een tikkeltje minder snel dan normaal, vooral op zeer steile hellingen, maar de Range Rovers geven geen krimp ondanks hun zware lading.

 Autofabrikanten hebben zelden een kans om hun voertuigen te testen op zulke extreme hoogtes. De Land Rover ingenieurs hielden dan nauwkeurig toezicht op alle gegevens over het gedrag van de auto's. Deze veeleisende tocht is uiteraard de laatste test van de Range Rover Hybrid prototypes voordat het model wordt vrijgegeven voor productie.  De laatste nacht in China werd doorgebracht op minder dan twee kilometer afstand van de 'Friendship Bridge' dat China met Nepal verbind, voordat ze het voorlaatste land doorkruizen richting Indië.

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Gebruikerslogin