Silk Trail - week 4

De vierde week van de twee-maanden durende reis van de expeditie begon in Oezbekistan, in de hoofdstad Tasjkent, eeuwenlang een plaats om te rusten voor Silk Road handelaren, missionarissen en huurlingen.  Daarna is de expeditie Kirgizië binnen gereden, de 11de van 14 landen op de route.

Hier kwamen de Range Rover Hybrids en hun chauffeurs de zwaarste test tegen van de expeditie tot nu toe. Op de route naar de Fergana bergketen, moesten ze smalle en hobbelige modder sporen nemen in het donker. Het was slechts 12 mijl naar de open plek op de top van een heuvel waar ze hun tenten wilden opzetten voor de nacht, maar die korte afstand duurde enkele uren. Na zware regenval zijn de steile wegen zo nat en modderig geworden, dat zelfs de meest capabele hybride 4x4 in de wereld hun weg vooruit meter voor meter moest nemen.

Als extra test voor de expeditie deze week waren de grote hoogtes in de bergen. Op 'n dag reed het konvooi door ijzige wind boven de sneeuwgrens op 1760 meter, neerkijkend op de wolken en stijgende adelaars. De volgende dag klom de weg nog hoger, tot 3.350 meter, waar ze een uitgestrekt weiland plateau bereiken. Twee dagen later nam de expeditie rotsachtige vee-paden naar een hoogte van 3973 meter, waar de medische deskundige van het team de hartslag en bloed-zuurstofverzadiging niveau van elk individu controleerde, vooruitlopend op mogelijke hoogteziekte als het konvooi later de Himalaya doorkruist.

Bij het afdalen vanaf deze grote hoogten in de richting van de hoofdstad van Kirgizië - Bishkek, waren de Range Rover Hybriden vaak in staat om alleen op hun elektromotoren voort te bewegen, bijna zwevend in de stilte, waarbij afremmen voor haarspeldbochten genoeg was om de accu's weer bij te laden.

Vanaf Bishkek rijdend naar het oosten, zal de Silk Trail 2013 expeditie nog een nacht doorbrengen in Kirgizië voor het oversteken van de grens naar China.

Type artikel: 

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Volgende event

Gebruikerslogin