Silk Trail week 7

De Silk Trail expeditie staat nu aan de grens van de veertiende - en laatste - land op de epische reis van Solihull naar Mumbai na het bedwingen van Nepal en het bereiken van de stad Mahendranagar, op de grens met India. Met de grote hoogtes van de Himalaya achter zich, komen de drie Range Rover Hybrid prototypes steeds vlakker, maar ook weer gevaarlijker, wegen tegen, langs rijstvelden en regenwouden.

 De hitte en vochtigheid, en de dichtheid en de onvoorspelbaarheid van het verkeer, komen ze nu steeds vaker tegen. De start van de zevende week (van een acht weken durende reis) betekende het oversteken van een diepe ravijn over de 'Friendship Bridge' dat de stad Zhangmu in China verbindt met het dorp Kodari in Nepal. De Range Rover Hybrids kregen toestemming om (Een- voor-een) langzaam over de brug te rijden en daarbij dat de passagiers te voet erachter moesten lopen.

Aan de andere kant van de brug moesten ze nog maar 85 mijl afleggen naar Kathmandu - maar er was zó veel verkeer, en de wegen bezaaid met diepe kuilen, dat de Range Rovers opnieuw haar reserves moest aanspreken qua vermogen en zijn toonaangevende (590mm) vering om soepel over de hobbels te rijden en de minder snelle auto's in te halen. Deze korte afstand duurde drie uur om te rijden - een indicatie van de uitdagingen op de chaotisch drukke wegen van Nepal.

De daarop volgende etappe van Kathmandu naar Pokhara - een stadje omringd door drie van de tien hoogste bergen in de wereld - was 127 mijl over een veeleisende weg dat acht uur concentratie vergde. Elk afgelegde meterje van de weg werd betwist door fietsen, driewielers, paardenkarren, scooters, motoren, auto's, busjes, vrachtwagens, bussen, zwervende koeien, langzaam voortbewegende waterbuffels, losse honden, en ook nog onverschrokken voetgangers.

De hogere zit-positie van de Range Rover was van onschatbare waarde, waardoor chauffeurs verder kunnen kijken en gevaren eerder herkennen. De noodzaak om regelmatige te remmen hield ook de batterij van de Hybrid motor opgeladen, zodat je het extra vermogen kon aanspreken samen met de SDV6 dieselmotor. Bijkomend voordeel was ook het verbeteren van de brandstofverbruik, ondanks de steeds wisselende rij-tempo.

De drie Range Rover Hybrid prototypes zijn nu klaar om de brug over de Mahakali rivier over te steken naar India, voor de laatste 1000 mijl naar de eindbestemming van de expeditie - Mumbai.

     

Kortweg LRCH is een vereniging van liefhebbers van het Engelse merk Land Rover ... 

Gebruikerslogin